در حدود یک سوم ازبیمارانی که تحت آنژیوپلاستی بدون استنت گذاری قرار می گیرند، سرخرگ مربوطه دوباره شروع به تنگ شدن در عرض چند ماه پس از عمل می نماید . این کاهش دوباره قطر، تنگی مجددنامیده می شود .
استنت به پیشگیری از این حالت کمک می کند. در سالهای اخیر پزشکان از استنت های جدیدی استفاده می کنندکه استنت های آغشته به دارونامیده می شوند . این استنت ها با دارویی پوشیده شده اند که مانع از بسته شدن مجدد عروق خونی می شوند. استنت هایی که با دارو پوشیده نشده اند، استنتهای لخت فلزی نامیده می شوند . بسیار مهم است که افراددارای هرکدام از انواع استنت ، داروهای ضد پلاکت خود را درست طبق دستور پزشک مصرف نمایند. اگر استنت کار نکند و سرخرگها دوباره بسته شوند، ممکن است انجام جراحی بای پس سرخرگ کروناری در شما ضروری باشد .بیمارانی که تحت عمل استنت گذاری قرار گرفته اند می بایست از یک یا تعداد بیشتری از داروهای رقیق کننده خون استفاده کنند. نمونه این داروها کلوپیدوگرل و آسپیرین هستند . این داروها به کاهش احتمال ایجاد لخته در استنت و انسداد سرخرگ کمک می کنند.در برخی از بیماران، استنت میزان ابتلا به تنگی مجدد را که پس از آنژیوپلاستی بالونی یا سایر روشها ی انجام گرفته توسط کاتتر رخ می دهد، کاهش می دهد .
افرادیکه تحت آنژیوپلاستی و استنت گذاری قرار می گیرند، نسبت به افرایکه تحت عمل جراحی بای پس سرخرگ کروناری قرار می گیرند، بهبودی سریعتری دارند. هم چنین درد و احساس ناراحتی در آن ها کمتر است .
آیا استنتهای دارویی خطر حمله قلبی را افزایش میدهند؟
استنتها، لولههایی مشبک و کوچک هستند که برای باز نگه داشتن شریان بعد از آنژیوپلاستی (روش مداخلهای ماورای پوستی کرونری (PCI)) استفاده میشوند. استنتهای دارویی دارای یک پوشش پلیمری بر روی شبکه استنت هستند که با گذر زمان به آزادسازی دارو در بدن میپردازند تا از عود انسداد شریان جلوگیری کنند.
به طور کلی، برای بیشتر افراد، استنتهای دارویی بهتر از استنتهای فلزی هستند. استنتهای دارویی نسبت به فنرهای فلزی، به میزان بیشتری از تکرار انسداد شریان جلوگیری میکنند، به علاوه مطالعات نشان میدهند که استنتهای دارویی جدیدتر به اندازه استنتهای تماما فلزی ایمن هستند.
با این حال، استنتهای دارویی نیازمند دورههای درمانی طولانی تر با داروهای رقیق کننده خون هستند تا بدین ترتیب از بسته شدن استنت به دلیل ایجاد لختههای خونی جلوگیری شود. این موضوع استنتهای دارویی را از گزینههای افرادی که با مشکلات خونریزی روبرو هستند یا افرادی که به عملهای جراحی دیگر در بازه یک ساله پس از عمل استنت گذاری نیاز دارند، حذف میکند.
آیا استنت برای بیماری شما مناسب است؟
به طور معمول متخصصان پیش از انجام این عمل مجموعه ای از آزمایشها را برای فرد تجویز میکنند تا بتوانند به شکل موثری وضعیت فعلی بدن فرد را بررسی کنند و در صورت امکان این عمل را برای فرد استفاده کنند.
پزشکان معمولا برای بیماران آزمایش خون، الکترو کاردیوگرافی، الکترو کاردیوگرافی، اکو کاردیوگرافی آنژیوگرافی و تصویربرداریهای مختلف را تجویز میکنند تا تشخیص نهایی برای امکان درمان شریانهای مسدود شده توسط استنت گذاری انجام شود.
خطرات استنت گذاری عروق قلب
مشابه هر جراحی دیگری، عمل جراحی استنت گذاری با خطرات ویژه خود همراه است. ضروری است بیمار پیش از انجام عمل جراحی در مورد عوارض جانبی احتمالی با پزشک خود مشورت کند و برای غلبه بر مشکلات پیش و پس از جراحی به برنامه ریزی بپردازد.
مهم ترین مشکلات ناشی از جراحی فنر گذاری قلب موارد بعدی هستند:
· واکنش آلرژیک به حاجب مبتنی بر ید که برای تصویر برداری از شریانها پیش از وارد کردن لوله (کاتتر) استفاده میشود.
· مشکلات تنفسی به واسطه قرار دادن استنت در قلب
· دردهای قفسه سینه
· خونریزی بیش از حد
· حمله قلبی
· رشد بیش از حد بافت زخم در اطراف استنت و ایجاد لخته
اگر بیمار به ید حساسیت داشته باشد، باید تیم پزشکی عمل استنت گذاری را پیش از انجام جراحی از موضوع مطلع کند. در صورت وجود این مشکل، تیم پزشکی به برای تصویر برداری گردش خون فرد به سراغ روشهای تصویر برداری دیگری میرود تا بدین ترتیب بتوانند موقعیت شریان باریک شده را تشخیص دهند.
آیا فردی که استنت گذاشته است میتواند از MRI استفاده کند؟
بله، بعد از جراحی استنت گذاری قلب، فرد میتواند از MRI استفاده کند. با این حال، پیشنهاد میشود فرد این موضوع را با پزشک مشاور و تکنسین تصویربرداری مطرح کند.
آیا استنت میتواند موجب فعال شدن دستگاههای تشخیص فلزات شود؟
استنتهای تمام فلزی و استنتهای پلیمری قابل جذب، نمیتوانند گیتهای تشخیص فلزات را فعال کنند. بنابرین راه رفتن در این دستگاهها برای کسانی که این عمل را داشته اند بی خطر خواهد بود.
آیا زندگی فرد پس از گذاشتن استنت به شرایط عادی باز میگردد؟
بله، فرد میتواند پس از این عمل و قرار دادن استنت عروق کرونری، زندگی طبیعی، سالم و فعالی داشته باشد. با این حال دستورالعملهایی وجود دارند که فرد باید آنها را دنبال کند. این موارد در ادامه شرح داده میشوند:
مراقبت های بعد از استنت قلب
اگر چه استنت عروق کرونری موجب بازگشت جریان خون به حالت عادی میشود، با این حال تغییر رژیم غذایی به رژیم غذایی سالم، افزایش سطح فعالیت بدنی و ترک سیگار برای حفظ جریان خون قلب در وضعیتی مناسب اهمیت دارند.
بازگشت به محیط کاری
افراد چند روز پس از آنژیوپلاستی و گذاشتن استنت میتوانند به محیط کار عادی خود باز گردند. با این حال، بهتر است برای بازگشت به محیط کاری عجله نکنید، در این رابطه با پزشک خود مشورت کنید و تصمیم درستی برای بدن خود اتخاذ کنید.
فعالیت بدنی
پزشکان معمولا پس از انجام جراحی، ورزشهای مناسب برای بیمار را تجویز میکنند. بیمار میتواند توصیههای لازم در مورد ادامه ورزش یا تمرینهای پیشین خود را از پزشک معالج دریافت کند.
تهیه و تنظیم :
نشاط خسروی – میکروبیولوژیست
منبع:
مرکز قلب تهران