پاندمی کرونا جهان رستورانها و کافهها را نیز تحتتاثیر قرار داده است، بهطوری که فعالیت بسیاری از این واحدها برای همیشه در آستانه تعطیلی قرار گرفتهاند. پاندمی کرونا در اقصی نقاط جهان علاوه بر ایجاد رعب و وحشت، باعث رکود بسیاری از کسبوکارها، بهویژه واحدهای شاغل در حوزه گردشگری شده است. هر روزه خبرگزاریها تصاویری از اماکن خلوت در سراسر جهان را مخابره میکنند. از طرفی، بهمنظور حفظ فاصله اجتماعی و پیشگیری از افزایش آمار مبتلایان از ابتدای اعلام رسمی شیوع کرونا در ایران، مانند اغلب کشورها، فعالیت رستورانها و کافهها به حالت تعلیق درآمد. در این رابطه، در فهرست منتشر شده «مشاغل پرخطر در دوران کرونا» نام رستورانها و کافهها نیز جزو مواردی است که فعالیت آنها مستلزم حضور بیشتر مردم است.
از آنجاییکه این ویروس در تماس نزدیک افراد با یکدیگر منتقل میشود، پروتکل رعایت فاصله اجتماعی در تمام دنیا اعلام شده است. بدیهی است که یکی از الزامهای رعایت فاصله اجتماعی، تعطیلی اماکن عمومی از قبیل رستورانها و کافهها است. در ابتدای بروز این بحران در ایران پروتکل بهداشتی خاصی تعریف نشده بود؛ بسیاری از کافهها و رستوران بهمنظور حفظ سلامت کارکنان خود و نیز جامعه اقدام به تعطیلی محل فعالیت خود کردند. البته تاثیر کرونا صرفا در زمینه رستورانها، کافه، هتل و… نبوده و ابعاد تاثیر آن در اکوسیستم کسب و کار باید بررسی شود؛ زیرا این تعطیلی فقط محدود به توقف فعالیت یک واحد صنفی نیست. در واقع، این واحد صنفی با بسیاری از مشاغل دیگر، مردم و حتی دولت نیز در ارتباط است و همه این موارد بهصورت زنجیرهای تحتتاثیر قرار گرفتهاند. درمجموع میتوان چنین گفت که اکوسیستم صنعت رستورانداری تحتتاثیر قرار گرفته است.
خانه هر کس فضای امن اوست. اما این روزها فضای امنمان نیز با ورود ویروسی به نام کرونا مورد تهدید واقع شده و پنهان بودن مناطق آلوده به کرونا از نظر، باعث شده نسبت به بسیاری از مکانها که قبلا در آنها احساس امنیت میکردیم، حساستر شویم. پس ضروری به نظر میرسد با یک سری ملاحظات پیشگیرانه در دوران شیوع کرونا به خود، خانواده، همسایگان و افرادی که ممکن است با آنها در تماس مستقیم و غیرمستقیم باشیم کمک کنیم و مسئولیت اجتماعی خود را به جا بیاوریم.
یکی از مهمترین چیزهایی که علم اثبات کرده این است که گسترش ویروس کرونا در درجه اول از تماس نزدیک با افراد آلوده منتقل میشود. ما در برهه ای از تاریخ قرار داریم که باید حواسمان به بهترین اقدامات بهداشتی، هم برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا و هم جلوگیری از ابتلا به بیماری های دیگر، در شرایطی که بیمارستان ها پذیرای بیماران کرونایی هستند باشد.
از آنجایی که یکی از اصلیترین تفریح ایرانیها صرف غذا محسوب میشود، شیوع کرونا خسارت قابل توجهی را به رستوراندارها وارد کرده است. صنعت رستورانداری در ایران دارای زیرشاخههای مختلفی از جمله کافه، رستوران، کبابی و… است. فقط در شهر تهران بالغ بر ۱۲,۵۰۰ واحد صنفی فعال در این حوزه برآورد شده است.
الزامات وزارت بهداشت برای رستوران ها و هتل ها:
استفاده از سیستم تهویه و یا باز گذاشتن پنجرهها.
درصورتی که مواجهه چهره به چهره ناگزیر باشید باید در حداقل زمان ممکن خدمات رسانی صورت گیرد تا صف تشکیل نشود.
حداقل فاصله بین میزها یک متر باشد.
اجتناب از تماس کارکنان با یکدیگر از جمله دست دادن.
اجتناب از تجمع در محیط کار از جمله رختکن، آبدارخانه، انبار و یا اطراف محیط کار.
در صورت فعال بودن اتاق استراحت کارکنان و شاغلان، رعایت فاصله ایمن حداقل یک متر رعایت شود.
ضرورت استفاده از محاف یا شیلد های محافظتی یا ایجاد حفاظ شیشه ای بین متصدیان رستوران و مشتریان.
استفاده از محافظ یا شیلد های محافظتی برای میز صندوق دار و نوار نقاله متحرک یا پیشخوان فروش بین مشتری و متصدی، ضرورت دارد.
چیدمان میز غذا خوری و نشستن مشتری طوری باشد که فاصله حداقل یک متر رعایت شود.
دریافت وجه نقد ممنوع است و پرداخت باید آنلاین صورت گیرد.
کاهش تراکم جمعیت در محیط رستوران (۵۰ درصد ظرفیت)
وزارت بهداشت از مشتریان خواسته ضمن حفظ رعایت فاصله حداقل تا یک متر از متصدیان و کارکنان رستوران، از تماس با محیط های آلوده اجتناب کنند و مدام دستهای خود را مطابق آنچه سازمان جهانی بهداشت تعیین کرده است، بشویند. این وزارتخانه
محیط های رستورانی را به آموزش کارکنان و آگاهی بخشی مشتریان با نصب تابلو، ملزم کرده است. در سایر کشورها نیز رستوران ها علاوه بر رعایت پروتکلهایی این چنین، سعی دارند با نصب برچسب، تابلو و علائمی، مشتریان را آگاه تر کنند و در محیط ها داخلی و بیرونی رستورانها با خط کشیهایی، مرز بین مشتریان از یکدیگر در زمان انتظار و صف را مشخص کنند.
وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز در دستورالعمل دیگری با عنوان «سفر هوشمند»، بخشی را به نحوه فعالیت رستوران هتل ها اختصاص داده که چنین ضوابطی را برای از سرگیری فعالیت، تعیین کرده است:
با توجه به ایام خلوتی و به منظور تمرکز خدمات بهداشتی دسترسی مهمانان به تمام فضای نشیمن لابی، رستوران یا صبحانه خوری به نحو شایسته محدود شود یا تا حد ممکن از خدمات روم سرویس استفاده شود.
میزهای رستوران و صبحانه خوری با فاصله یک و نیم متر از یکدیگر چیدمان شوند و از دیوارها، پرده ها، میز صندوق و امثالهم حداقل یک و نیم متر فاصله داشته باشند.
کف سالن دو بار در روز بوسیله زمین شور آغشته به مواد ضدعفونی، گندزدایی شود.
منوهای رستوران قابل نظافت بوده و مرتب ضدعفونی شوند و همراه منو محلول ضدعفونی دست به مهمان داده شود تا در صورت تمایل دست خود را ضدعفونی کند.
ظروف، تجهیزات و لوازم اضافی درمعرض آلودگی محدود شوند، رومیزی ها و لچکی ها جمع آوری تا امکان گندزدایی سطح میزها فراهم شود یا می توان از پوشش های یکبار مصرف استفاده کرد.
تمام ظروف بازگشتی از میز مهمان حتی در صورت استفاده نشدن، با آب گرم شسته شود.
بوفه سالاد و غذا در این ایام تعطیل شود و اقلام خوراکی طبق استاندارد و درجه هتل به صورت بسته بندی و در ظروف یک نفره ارایه شود.
نان به صورت بسته بندی در کیسه یا سلفون کشیده و قرار داده شود.
حتی الامکان از ظروف یکبار مصرف استفاده شود.
دمای پخت استاندارد موادغذایی رعایت شود.
تاحد امکان زنجیره انتقال گرم برای مواد غذایی تامین شود که تا زمان سرو در رستوران گرم بماند.
باتوجه به نظریه ماندگاری طولانی مدت ویروس روی سطوح استیل، در گندزدایی تجهیزات استیل در آشپزخانه ها دقت بیشتری شود.
در زمان انتقال ظرف حاوی غذا از آشپزخانه تا رستوران دقت لازم برای پیشگیری از آلودگی ثانویه رعایت شود.
زمان فعالیت روم سرویس افزایش یابد تا در حدامکان مسافران در اتاق از خدمات غذا و نوشیدنی استفاده شود.
مهمترین نکاتی که برای پیشگیری از شیوع و گسترش ویروس کرونا در مراجعه به غذاخوری و رستورانها باید رعایت گردد:
1. از سلامت کارکنان رستوران و کافی شاپ مطمئن شوید که حداقل علایم سرماخوردگی یا آنفلونزا نداشته باشند.
2. از پذیرش و مدیریت در مورد رعایت اصول بهداشت فردی توسط کارکنان و نیز گندزدایی مکرر محیط سوال نمایید تا مطمئن شوید.
3. از سفارش مواد غذایی که نیازمند تهیه مستقیم با دست و بدون نیاز به پخت با حرارت اجاق گاز است اجتناب نمایید.
4. از سفارش مواد غذایی خام بدون بسته بندی صنعتی مانند سالاد اجتناب کنید.
5. سعی کنید مواد غذایی مانند سوپ و آش که هنگام آوردن به میز غذا داغ و پرحرارتند و امکان تماس دست با آن نیست سفارش دهید.
6. سعی نمایید حتما از نانهای بسته بندی شده یک نفره استفاده نمایید.
7. سعی نمایید از وسایل سرو غذا ماتند قاشق و چنگال و نیز بشقاب یکبار مصرف بسته بندی شده استفاده نمایید.
8. در صورت نبود وسایل سرو غذای یکبار مصرف بسته بندی شده میتوانید درخواست نمایید که خودتان یکبار دیگر وسایل مورد استفاده خودتان مانند قاشق و لیوان را شخصا شستشو دهید.
9. بعد از ورود به رستوران حتما دستهای خود را با آب و صابون بشویید.
10. بعد از سفارش غذا و پرداخت هزینه یا تهیه فیش پول غذا مجدا دستهای خود را شسته و خشک نمایید و هنگام جابجایی صندلی جهت نشستن حتما از دستمال کاغذی استفاده نمایید.
دلیوری غذا از فروشگاههای مواد غذایی
در صورتی که افراد تحویل دهنده غذا به طرز صحیحی آموزشهای لازم برای تمیز کاری و ضدعفونی را دیده باشند خطری در مورد ارسال غذای بیرون بر در دوران شیوع کرونا وجود نخواهد داشت. محل قرارگیری سینک ها، نوع صابونها و شویندههای مورد استفاده برای شستشو، دمایی که غذاهای مختلف با آن طبخ میشود، فرایند تمیزکاری و نگهداری مواد خام و غیره همگی در این امر سهیمند. هر رستورانی که غذا را آماده، بسته بندی و ارسال می نماید باید به تمامی دستورالعمل های بهداشتی در دوران شیوع کرونا واقف باشد. در واقع، استانداردهای بهداشتی در عملیات سرویس غذا این ریسک را کمتر و کمتر می کند.
خود فرشگاههای های مواد غذایی مشکلی ندارند. ریسکی که در اینجا به خصوص در دوران شیوع کرونا وجود دارد، ارتباط با شخص آلودهایی است که کار دلیوری را انجام میدهد.
آیا خرید غذای آماده از فروشگاهها ایمن است؟
تهیه کنندگان سرویس غذایی، دستورالعملهای سلامتی بسیار جدی و سخت گیرانهایی را به خصوص این روزها اتخاذ کردهاند. کارکنان بیمار در خانه میمانند، دستها بیشتر از همیشه شسته میشوند و مقررات ضدعفونی کنندگی در محل نیز گذاشته شده است.
علاوه بر این، غذا ریسک انتقال بسیار پایینی دارد، اما اگر شما در مورد غذاهای آماده نگرانید بعد از خرید بسته ها آن را ضدعفونی کرده و دستانتان را بشویید.
آیا بستههایی که در دوران شیوع کرونا از فروشگاه خرید میکنیم ایمن هستند؟
هیچ شواهدی مبنی بر اینکه غذا یا بسته های غذایی با انتقال ویروس کرونا مرتبط باشند، وجود ندارد. مثل ویروسهای دیگر، احتمال دارد ویروسی که موجب کووید ۱۹ شده، روی سطح یا اشیا زنده بماند. به همین دلیل لازم است که چهار مرحله امنیت غذایی را که شامل تمیز کاری، تفکیک، پختن و سرد کردن است رعایت نماییم.
ویروس ممکن است روی بسته بندی وجود داشته باشد، اما از آنجاییکه انتقال میکروبها از سطح به دست مشکل است و در مقابل تمیزکاری و ضدعفونی ضعیف میباشد، پس انجام کارهایی مثل شستن دست، تمیزکاری، ضدعفونی، پخت غذا با دمای مناسب و در فریزر نگه داشتن غذاها (البته این دو مورد ارتباط خاصی با کرونا ندارند و یکی از موارد مهم برای امنیت غذایی هستند) خیالمان را راحت میکند. مثل همیشه پیشنهاد ما استفاده از غذاهای قابل اعتمادی است که تمامی اصول بهداشتی را رعایت میکنند.
تهیه و تنظیم:
نشاط خسروی – میکروبیولوژیست
منبع: